Ahol a protonvonatok robognak és ütköznek - a Nagy Hadronütköztetõ színfalai mögé néztünk

Admin 2023. március. 6.

Hogyan állítják elõ az LHC protonsugarait? És hogyan állítják le õket? Hogy néz ki egy óriásdetektor és miért tartanak a CERN Vezérlõközpontjában sok-sok üveg pezsgõt a kutatók? Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet magyar résztvevõitõl kaptunk válaszokat, miközben bepillantást nyertünk a távolból az ALICE és CMS kísérletek színhelyére is.

olvasd tovább

Kulcsszerepet játszanak a magyar szakemberek a világ legnagyobb részecskegyorsítójának fejlesztésében

Admin 2023. mórcius. 2.

Kedden magyar részecskefizikusok és szakemberek virtuális bemutatót tartottak az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) központjából és a Nagy Hadronütköztetõ (Large Hadron Collider, LHC) részecskegyorsító detektorai mellõl. A Wigner Fizikai Kutatóközpont és a CERN sajtóirodája által szervezett program során kiderült, hogy magyar kutatók és mérnökök is kulcsszerepet játszanak az LHC fejlesztésében.

olvasd tovább

Boldog születésnapot ALICE!

Admin 2023. mórcius. 1.

30 évvel ezelõtt március 1-én reggel 8:00-kor került benyújtásra az ALICE kísérleti együttmûködés javaslata az Európai Részecskefizikai Kutatóintézet (CERN) vezetõségének. A dátum igen fontos a nehézion-fizika kutatóinak, mert innen datálódik az Univerzum Õsanyagának, a kvark-gluon plazmának, megismerését célzó nagy kaland.

olvasd tovább a Wigner oldalán olvasd tovább a Gyártástrend oldalán

Megtörtént az elsõ rekordenergián mért ólom-ólom ütközés a CERN-ben

Admin 2023. január 13.

2022. november 18-án a CERN-ben mûködõ Nagy Ionütköztetõ Kísérlet (A Large Ion Collider Experiment, ALICE) munkatársai bejelentették, hogy 17 óra körül megtörtént az elsõ, rekordenergián mért ólom-ólom ütközés a 3. üzemidõben (Run 3).

olvasd tovább a Gyártástrend oldalán olvasd tovább az ELKH oldalán olvasd tovább a Wigner oldalán

7. alkalommal került megrendezésre a Modern tudományos programozás iskola

Admin 2023. január. 10.

A Wigner Tudományos Számítási Laboratórium (WSCLAB) kétnapos iskolát szervezett WSCLAB Lectures on Modern Scientific Programming 2022 címmel, a gépi tanulás, a kvantumszámítás és a kvantum gépi tanulás témakörében, 2022. november 14-15-én, a Wigner Fizikai Kutatóközpontban.

olvasd tovább

Szegõ Károlyról és a Higgs10 évfordulóról is megemlékezünk a Magyar Tudomány Ünnepén

Admin 2022. november. 8.

Szegõ Károlyról és a Higgs10 évfordulóról is megemlékezünk a Magyar Tudomány Ünnepén

olvasd tovább

Multiverzum 2022.10.09-i adás

Admin 2022. október. 10.

Multiverzum 2022.10.09-i adás

olvasd tovább

3 év után újraindították a nagy hadronütköztetőt, máris találtak 3 sosem látott részecskét

Admin 2022. július. 06.

Három új „egzotikus részecskét” sikerült megfigyelni a svájci nagy hadronütköztetőben (LHC), amelyben háromévnyi szünet után kedden végezték az első kísérletet.

olvasd tovább

Életműdíjat kapott a CERN-ben Bencze György

Admin 2022 júlis 04.

Négy magyar kutatót díjazott a CERN CMS együttműködése, a CMS detektorhoz kötődő munkája elismeréseként. Külön öröm szánunkra, hogy nyugdíjas kollégánk, Bencze György CMS életműdíjat kapott sok évtizedes fáradhatatlan és odaadó kutató-fejlesztő tevékenységéért.

olvasd tovább

Sikeresen lezajlott a 2022-es GPU Nap

Admin 2022 június 22.

Immár 12. alkalommal került megrendezésre a "GPU Day 2022", amely alcíme idén "MASSIVE PARALLEL COMPUTING FOR SCIENCE AND INDUSTRIAL APPLICATION" nemzetközi esemény, 2022. június 20-21 között. A Wigner Tudomány Számítási Laboratórium (WSCLAB) az NKFIH TOP50 nemzeti kiváló kutatási infrastruktúrájának egyike. A WSCLAB 2021-ben jött létre a korábbi Wigner GPU Laboratórium, a Wigner Analysis Facility és a ALICE/CMS WLCG T2 GRID laboratóriumok összeolvadásából.

olvasd tovább

Csillebércen épülhet az új magyar szuperszámítógép

Admin 2022 június 16.

Az Európai Nagyteljesítményű Számítástechnikai Közös Vállalkozás (EuroHPC JU) 2022. június 15-én hirdette ki a döntését, miszerint mintegy 6 milliárd forint európai támogatással a közeljövőben megépülhet az új magyar szuperszámítógép, kódnevén „Levente”. A támogatást elnyerő pályázat a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) vezetésével készült el és ez év elején került benyújtásra. A beruházás helyszínéül a Wigner Fizikai Kutatóközpont csillebérci kampusza szolgál, ahol komoly hagyományai vannak a jelentős nemzetközi informatikai infrastruktúrák létrehozásának, üzemeltetésének és fejlesztésének.

olvasd tovább

GPU Nap 2022

Admin 2022 június 15.

Immár 12. alkalommal kerülnek megrendezésre a GPU Napok, 2022. június 20-21-ikén, a Wigner Tudományos Számítási Laboratórium szervezésében.

olvasd tovább

PP2022 - Margaret Island Symposium 2022 on Vacuum Structure, Particles and Plasmas

Admin 2022 május 17.

Egy új konferenciasorozat indult a Wigner Fizikai Kutatóközpont munkatársainak szervezésében, melynek első rendezvényére, a „Margaret Island Symposium 2022 on Vacuum Structure, Particles, and Plasmas” címmel épp a napokban kerül sor, a Margitszigeten található Ensana Hotelben.

olvasd tovább