Érdekességek

Az alábbiakban néhány, a csoportunkat és munkánkat játékosabban bemutató oldal és írás található.

Thor infrared slavery (Thor infravörös rabszolgaság)
Ismeretterjesztő, szórakoztató képregény.
A képregény ide kattintva tekinthető meg.

ALICE csodaországban – beszélgetés Barnaföldi Gergely Gábor részecskefizikussal
Hogyan segítheti az ősi univerzum megismerését egy huszonhét kilométer hosszú alagút? Mit látnak a kutatók, amikor két, közel fénysebességgel száguldó atommag egymásnak csapódik? Hogyan vizsgáljunk színes részecskéket grafikus kártyákkal? Gilicze Bálint az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont kutatójával, Barnaföldi Gergely Gáborral beszélget az MTA Podcast új adásában.
A teljes beszélgetés ide kattintva megtalálható.

Klikkelj a részecskékért!
2014 nyarán készült egy izgalmas hétvége során a CERN-ben a Klikkelj a részecskékért! (Particle Clicker) nevű internetes játék, melynek célja, hogy elkalauzolja a játékost a kutatók, részecskefizikusok világába. Az egyszerű, de magával ragadó játékban a játékos megismerheti a részecskefizika fontos mérföldköveit és megismerheti a modern detektorrendszerek - és a tudományos kutatások - működését. A játékot a CERN Summer Student Webfest 2014 versenyre Bíró Gábor és társai készítették, mellyel elnyerték az abszolút első díjat. A játék nagy siker lett, rövid időn belül a világ minden táján elkezdtek klikkelni az újabb részecskékért. Megjelenése óta több fejlesztés is történt, így például megjelent a magyar verzió is egy újfajta választható kísérlettel. A játék magyar verziója kipróbálható itt: Klikkelj a részecskékért!
A játék eredeti, angol verziója elérhető itt: Particle clicker

ALICE 20. évforduló
ALICE timeline Interaktív idővonal,mely az ALICE kisérlet 20. évfordulójára készült. Az ALICE kollaboráció tagja és az ALICE MATTERS szerekesztője, Panagiotis Charitos készítette, George Lestaris, gyakornok segítségével. Az idővonal bemutatja az ALICE kihívásait és sikereit a kezdetektől. Az idővonal a CERN-archívumok eredeti dokumentumaiból, valamint a kapcsolódó kiadványokból, például a CERN Courier-ből származó anyagokat felhasználva készült. Az idővonal ide kattintva tekinthető meg.