Átlőni a tű fokán

Admin 2022 március 13.

Jó három évvel ezelőtt állították le a világ legnagyobb kutatóberendezését, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) Nagy Hadronütköztetőjét. A részecskegyorsítót két éven át akarták karbantartani, továbbfejleszteni, de a terveket átírta a koronavírus-járvány. A járvány tűnőben, pár napon belül kezdődik a gigantikus rendszer felélesztése.

olvasd tovább

A CERN-be látogatott Áder János

Admin 2022 március 08.

Magyarország 30 éve, 1992-ben csatlakozott az Európai Nukleáris Szervezethez, a CERN-hez. Ebből az alkalomból látogatott el Áder János köztársasági elnök Genfbe,... Az ezzel kapcsolatos teljes cikkek megtalálhatóak a Wigner és a CERN oldalán.

olvasd tovább a Wigner oldalán olvasd tovább a CERN oldalán

Zimanyi School 2021

Admin 2021 december 06.

21st Zimanyi School Winter Workshop On Heavy Ion Physics.

az esemény honlapja

Aranydiplomát vehetett át Futó Endre

Admin 2021 október 17.

Futó Endre kollégánk, az RMI Nagyenergiás Fizikai Osztály Hadronfizikai Kutatócsoportjának nyugdíjas tagja, múlt héten vehette át aranydiplomáját a prágai Károly Egyetemen.

olvasd tovább

Tudósok újra létrehozták az ősrobbanás után keletkező első anyagot, egy tökéletes folyadékot

Admin 2021 június 12.

Kutatók újra létrehozták az első anyagot, ami az ősrobbanás után elsőként jelent meg – írja a Live Science. Az ALICE együttműködés (amiben magyar csapat is van) keretében lezajlott kísérletükhöz a kutatók a Svájcban található CERN LHC részecskegyorsítóját használták. A teljes cikk megtalálható ide kattintva.

olvasd tovább